Μέλια

7 μοναδικά οφέλη για την υγεία του μελιού

Epilekton εκλεκτό μέλι υψηλής διατροφικής αξίας.

Το μέλι είναι ένα σιροπιαστό υγρό που φτιάχνουν οι μέλισσες από φυτικό νέκταρ. Αγαπημένο παγκοσμίως για τη γλυκύτητα και το βάθος της γεύσης του, χρησιμοποιείται σε πολλά φαγητά και συνταγές.

Η μυρωδιά, το χρώμα και η γεύση του μελιού ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο των λουλουδιών από τα οποία είναι φτιαγμένο, επομένως υπάρχουν αμέτρητες διαθέσιμες ποικιλίες.

Το μέλι έχει μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία και παίζει ρόλο σε πολλές οικιακές θεραπείες και θεραπείες εναλλακτικής ιατρικής.

Εδώ είναι 7 μοναδικά οφέλη για την υγεία του μελιού.

1. Περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών

Το μέλι είναι ουσιαστικά καθαρή ζάχαρη, χωρίς λιπαρά και μόνο ίχνη πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Περιέχει μικρές ποσότητες ορισμένων θρεπτικών συστατικών, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως δεν καταναλώνουν αρκετό μέλι ώστε να είναι μια σημαντική διατροφική πηγή βιταμινών και μετάλλων.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το μέλι είναι πλούσιο σε φυτικές ενώσεις που προάγουν την υγεία, γνωστές ως πολυφαινόλες.

2. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το μέλι υψηλής ποιότητας — το οποίο είναι ελάχιστα επεξεργασμένο, μη θερμαινόμενο και φρέσκο ​​— περιέχει πολλές σημαντικές βιοδραστικές φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα. Οι πιο σκούρες ποικιλίες τείνουν να προσφέρουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τις πιο ανοιχτόχρωμες ποικιλίες.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) στο σώμα σας, τα οποία μπορούν να συσσωρευτούν στα κύτταρα και να προκαλέσουν βλάβη. Αυτή η βλάβη μπορεί να συμβάλει σε καταστάσεις όπως η πρόωρη γήρανση, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις .

Ως εκ τούτου, πολλά από τα οφέλη του μελιού για την υγεία αποδίδονται στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά.

3. Καλύτερα για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από την κανονική ζάχαρη

Όταν πρόκειται για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, το μέλι μπορεί να προσφέρει κάποια ελαφρά οφέλη έναντι της κανονικής ζάχαρης.

Παρόλο που το μέλι αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας όπως και άλλοι τύποι ζάχαρης, τα αντιοξειδωτικά που περιέχει μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από το μεταβολικό σύνδρομο και τον διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μέλι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες ενδείξεις ότι η καθημερινή πρόσληψη μελιού μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας σε άτομα με διαβήτη τύπου 2

Ωστόσο, ενώ το μέλι μπορεί να είναι ελαφρώς καλύτερο από την επεξεργασμένη ζάχαρη για άτομα με διαβήτη, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο .

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι ορισμένα είδη μελιού θα μπορούσαν να αραιωθούν με απλό σιρόπι. Αν και η νοθεία του μελιού είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες, παραμένει ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα

4. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Το μέλι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, το μέλι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση των επιπέδων λίπους στο αίμα, στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού σας και στην πρόληψη του θανάτου υγιών κυττάρων – όλοι οι παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία και την υγεία της καρδιάς σας.

Μια μελέτη παρατήρησης που περιελάμβανε πάνω από 4.500 άτομα άνω των 40 ετών συσχέτισε τη μέτρια πρόσληψη μελιού με χαμηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες .

Επιπλέον, μια μελέτη σε αρουραίους έδειξε πολλά υποσχόμενα ότι το μέλι βοήθησε στην προστασία της καρδιάς από το οξειδωτικό στρες.

Επιπλέον, το ακατέργαστο μέλι περιέχει συνήθως πρόπολη, ένα είδος ρητίνης που παράγουν οι μέλισσες από δέντρα που παράγουν χυμό και παρόμοια φυτά. Η πρόπολη μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Συνολικά, δεν υπάρχει διαθέσιμη μακροπρόθεσμη ανθρώπινη μελέτη για το μέλι και την υγεία της καρδιάς. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των επιδράσεων του μελιού στην υγεία της καρδιάς.

5. Προωθεί την επούλωση εγκαυμάτων και πληγών

Η τοπική θεραπεία με μέλι έχει χρησιμοποιηθεί για την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων από την αρχαία Αίγυπτο. Η πρακτική είναι ακόμα και σήμερα κοινή.

Μια ανασκόπηση 26 μελετών σχετικά με το μέλι και τη φροντίδα τραυμάτων το βρήκε πιο αποτελεσματικό στην επούλωση εγκαυμάτων μερικού πάχους και πληγών που έχουν μολυνθεί μετά από χειρουργική επέμβαση (10Αξιόπιστη πηγή).

Το μέλι είναι επίσης μια αποτελεσματική θεραπεία για τα έλκη των ποδιών που σχετίζονται με τον διαβήτη, τα οποία είναι σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό.

Μια μελέτη που περιελάμβανε άτομα με έλκη ποδιών που σχετίζονται με διαβήτη ανέφερε ποσοστό επιτυχίας 43,3% με το μέλι ως θεραπεία πληγών. Σε μια άλλη μελέτη, το τοπικό μέλι θεράπευσε το εντυπωσιακό 97% των ελκών που σχετίζονται με τον διαβήτη των συμμετεχόντων .

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι θεραπευτικές δυνάμεις του μελιού προέρχονται από τις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του.

Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία άλλων δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση και οι βλάβες του έρπητα.

Το μέλι Manuka θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη θεραπεία εγκαυμάτων. Ωστόσο, εάν έχετε σοβαρό έγκαυμα, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

6. Μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή του βήχα στα παιδιά

Ο βήχας είναι ένα κοινό πρόβλημα για παιδιά με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Αυτές οι λοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο και την ποιότητα ζωής τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

Ωστόσο, τα κοινά φάρμακα για τον βήχα δεν είναι πάντα αποτελεσματικά και μπορεί να έχουν παρενέργειες. Είναι ενδιαφέρον ότι το μέλι μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική, με στοιχεία που δείχνουν ότι είναι μια αποτελεσματική επιλογή θεραπείας.

Μια ανασκόπηση πολλών μελετών για το μέλι και τον βήχα σε παιδιά διαπίστωσε ότι το μέλι φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό από τη διφαινυδραμίνη για τα συμπτώματα του βήχα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της διάρκειας του βήχα.

Μια άλλη ανασκόπηση σημείωσε ότι μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου στα παιδιά με βήχα, καθώς και στους γονείς τους. Επιπλέον, σε αντίθεση με ορισμένα φάρμακα για τον βήχα, το μέλι δεν έχει παρενέργειες.

Ωστόσο, μην δίνετε ποτέ μέλι σε παιδιά κάτω του 1 έτους λόγω του κινδύνου αλλαντίασης.

7. Εύκολη προσθήκη στη διατροφή σας

Το μέλι είναι εύκολο να προστεθεί στη διατροφή σας.

Για να πάρετε μια μικρή ώθηση σε αντιοξειδωτικά από το μέλι, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με όποιον τρόπο θα χρησιμοποιούσατε συνήθως τη ζάχαρη. Είναι εξαιρετικό για να γλυκάνετε απλό γιαούρτι, καφέ ή τσάι. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική και στο ψήσιμο.

Ως σπιτική θεραπεία, μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας σε ελαφρά εγκαύματα ή πληγές ή να χορηγηθεί από το στόμα για τον βήχα.

Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να δίνετε μέλι σε βρέφη κάτω του 1 έτους λόγω του κινδύνου αλλαντίασης.

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι το μέλι είναι ένα είδος ζάχαρης, επομένως η κατανάλωσή του θα προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.

Επιπλέον, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μελιού, ιδιαίτερα με συνέπεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους και να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή οι καρδιακές παθήσεις. Επομένως, επιμείνετε σε μια χαμηλή έως μέτρια πρόσληψη.